X
ماده 5: آموزش دکتری عمومی پزشکی مبتنی بر نظام واحدی است .

ماده 6: در نظام واحدی ، ارزش هر درس با تعداد واحدهای آن درس سنجیده می شود و قبولی یا عدم قبولی دانشجو در یک درس به همان درس محدود است .

ماده 7: هر واحد درس ، مقدار یا میزان درسی است که مفاد آن به ترتیب به صورت نظری 17 ساعت ،عملی ( یا آزمایشگاهی )34 ساعت ، کارآموزی 51 ساعت و کارورزی 68 ساعت ، در طول یک نیمسال تحصیلی یا دوره تابستانی و طبق برنامه مصوب شورای عالی برنامه ریزی تدریس می شود .

ماده 8: برنامه دوره دکتری عمومی پزشکی شامل مراحلی به شرح زیر است :

مرحله اول : دروس عمومی و علوم پایه

مرحله دوم : نشانه شناسی و فیزیوپاتولوژی

مرحله سوم : کارآموزی بالینی

مرحله چهارم :کارورزی

ماده 9:در مراحل اول و دوم دوره دکتری عمومی پزشکی ، هر سال تحصیلی مرکب از دو نیمسال تحصیلی و در صورت ضرورت و داشتن شرایط و امکانات یک دوره تابستانی است . هر نیمسال تحصیلی عبارت از 17 هفته آموزشی و دوره تابستانی برابر 6 هفته آموزشی با رعایت مفاد ماده 7 است .

تبصره 1:طول مدت امتحانات پایان نیمسال یا پایان دوره تابستانی جزو مدت 17 هفته و 6 ماه آموزش محسوب نمی شود .

تبصره 2: در موراد استثنائی و ضروری ، شامل بلایای طبیعی ،عدم امکان حضور استاد مربوطه در طول 17 هفته ، بیماری استاد و مواردی از این قبیل ، به پیشنهاد دانشکده مربوطه و موافقت شورای آموزشی دانشگاه می توان درس یا درسهائی را در مدتی کوتاهتر از 17 هفته جهت کلیه دانشجویانی که آن درس یا درسها را اخذ کرده اند تدریس نمود ،مشروط بر اینکه مجموع ساعات هر واحد درسی از میزان مقرر در ماده 7 این آئین کمتر نشود و شرکت در کلیه کلاس ها مطابق ساعات هر واحد درسی الزامی است .

ماده 10:در دوره بالینی ( مراحل سوم و چهارم ) هر سال تحصیلی مشتمل بر چند بخش آموزش بالینی و دروس تئوری مربوطه است . تعداد بخشهای دوره بالینی در طول هر سال تحصیلی با توجه مدت زمان لازم برای آموزش هر بخش ، توسط شورای آموزشی دانشگاه ، تعیین می شود .

ماده 11:کلیه دانشگاهها و دانشکده های علوم پزشکی ، موظفند برنامه درسی و سر فصل مصوب شورای عالی برنامه ریزی را اجرا نمایند .

تبصره 1:ترتیب دروس با رعایت پیش نیازها ، تنظیم برنامه تحصیلی دانشجویان در طول دوره ، روش تدریس و جابجا کردن ریز مواد و طرح مطالب جدید در یک درس و انتخاب منابع بر عهده دانشگاهها و دانشکده های علوم پزشکی است . بدیهی است منابع جهت امتحانات جامع علوم پایه و جامع پیش کارورزی از طرف متبوع تعیین می شود .

تبصره 2:آن دسته از دانشگاهها و دانشکده های علوم پزشکی که حداقل سه دوره دکتری عمومی پزشکی فارغ التحصیل داشته اند ، در صورت تایید شورای آموزشی دانشکده و دانشگاه می توانند با توجه به مقتضیات و امکانات ، حداکثر به میزان ده درصد کل واحدهای دوره ، به برنامه مصوب اضافه کنند .

ماده 12:در پایان مرحله اول، امتحان جامع پایه علوم برگزار می شود و قبولی در امتحان جامع شرط ورود به دوره بعدی می باشد .

تبصره 1:شرط شرکت در امتحان جامع علوم پایه ، قبولی در کلیه درسهای مرحله اول ( درسهای علوم پایه و درسهای عمومی ) و کسب میانگین کل 12 از این مرحله است . با این حال در شرایطی که دانشجو تنها یک درس عمومی باقیمانده داشته باشد ، می تواند در امتحان جامع علوم پایه شرکت کند و در صورت قبولی ، درس باقیمانده را در دوره بعدی بگذارند . بدیهی است نمره این درس در میانگین مرحله دوم محاسبه خواهد شد .

تبصره 2:چنانچه نمرات تعدادی از دروسی که دانشجو گذرانده و در امتحانات آنها شرکت کرده است در زمان معرفی به آزمون جامع علوم پزشکی علوم پایه اعلام نشده باشد . دانشجو به صورت مشروط در آزمون شرکت می نماید . در صورتی که بعد از اعلام نمره ، دانشجو در آن درس مردود شده باشد یا علی رغم قبولی ، میانگین کل مرحله اول وی به 12 نرسیده باشد ، نتیجه آزمون وی کان لم یکن می باشد و آزمون مذکور جزو تعداد دفعات شرکت در آزمون او محاسبه نخواهد شد و تا کسب نمره قبولی در درس مردودی و همچنین کسب میانگین لازم ، اجازه شرکت در آزمون جامع بعدی راحتی به صورت مشروط نخواهد داشت .

ماده 13:شرکت در امتحان جامع علوم پایه ، تا سه نوبت مجاز است . چنانچه دانشجو در امتحان مزبور نمره قبولی کسب نکند از ادمه تحصیل در دوره دکتری عمومی پزشکی محروم می شود .

تبصره 1:غیبت غیر موجه در امتحان جامع علوم پایه به منزله یک نوبت شرکت در امتحان محسوب می شود .

تبصره 2:دانشجوئی که به علت مردود شدن در امتحان جامع علوم پایه از ادامه تحصیل در رشته پزشکی محروم می شود ، می تواند برابر دستورالعمل تغییر رشته دانشجویان دوره های دکتری عمومی پزشکی ، دندانپزشکی و دارو سازی که از ادامه تحصیل در دوره دکتری عمومی محروم می شوند ، مصوب بیست و دومین جلسه شورای عالی برنامه ریزی علوم پزشکی مورخ 28/4/82 ، به رشته دیگری در مقاطع کارشناسی پیوسته و کاردانی تغییر رشته دهد .

ماده 14: قبولی در کلیه درسهای مرحله دوم و کسب میانگین کل 12 از این مرحله ، شرط ورود به مرحله سوم است .

ماده 15 :کارآموزی بالینی شامل آموزش مراقبتهای بهداشتی – درمانی سرپائی در درمانگاههای بیمارستانها و مراکز عرضه خدمات بهداشتی درمانی کشور ، آموزش بر بالین بیماران بستری و درسهای نظری است .

تبصره 1:در طول دوره کارآموزی ، گذراندن 20 ماده کارآموزی طبق برنامه مصوب برای کلیه دانشجویان الزامی است .

تبصره 2:حداکثر مدت کارآموزی بر بالین بیماران بستری در بیمارستانها نباید از 50% دوره کارآموزی بیشتر باشد .

ماده 16:در پایان مرحله سوم آزمون جامع پیش کارورزی برگزار می شود و قبولی در این آزمون شرط ورود به دوره کارورزی است .

تبصره 1:شرط شرکت در آزمون جامع پیش کارورزی ، قبولی در کلیه درسها و بخشهای مرحله کارآموزی بالینی ، کسب میانگین کل 14 از مرحله سوم و ثبت موضوع پایان نامه می باشد .

تبصره 2:چنانچه نمرات تعدادی از دروس و بخشهایی که دانشجو گذرانده و در امتحانات آنها شرکت کرده است در زمان معرفی به آزمون جامع پیش کارورزی اعلام نشده باشد ، دانشجو به صورت مشروط در آزمون شرکت می نماید . در صورتی که بعد از اعلام نمره ، دانشجو در آن درس یا بخش مردود شده باشد یا علی رغم قبولی میانگین کل مرحله سوم به 14 نرسیده باشد، نتیجه آزمون وی کان لم یکن می باشد و آزمون مذکور جزو تعداد دفعات شرکت در آزمون او محاسبه نخواهد شد و تا کسب نمره قبولی در درس یا بخش مردودی و همچنین کسب میانگین لازم ، اجازه شرکت در آزمون را حتی به صورت مشروط نخواهد داشت .

تبصره 3: قبول شدگان آزمون جامع پیش کارورزی ، براساس رتبه ای که با توجه به فرمول زیر :

3/(2* ميانگين سه مرحله اول ) + نمره تراز شده آزمون پيش كارورزي براساس ميانگين

کسب می کنند در انتخاب بخش های موجود ، برای گذراندن مرحله کارورزی ، حق تقدم خواهند داشت

برای مثال : چنانچه میانگین سه مرحله اول دانشجوئی 15 و نمره او در آزمون پیش کارورزی 180 از 200 باشد ( نمره تراز شده آزمون پیش کارورزی او براساس میانگین 18 می شود ) ، رتبه او براساس فرمول بالا ، به صورت زیر محاسبه می شود :

((15*2)+18)/3

ماده 17:شرکت در امتحان جامع پیش کارورزی تا سه نوبت مجاز است .

تبصره :دانشجویانی که به علت مردود شدن در امتحان جامع پیش کارورزی از ادامه تحصیل در رشته محروم می شوند ، می توانند براساس دستورالعمل مندرج در تبصره 2 ماده 13 به یکی از مقاطع کارشناسی پیوسته ، کارشناسی ناپیوسته و کاردانی تغییر رشته دهند .